OCR yazılımları (Optical Character Recognition) adı verilen özel temelde taranmış bir dosyayı (pdf, jpeg ya da png formatında) word, excel vb. formatlara çevirmemizi sağlar. Günümüzde giderek kullanım alanı genişleyen programlar bize bir çok olanak sunmaktadır.
Örneğin, muhasebe işlemlerinde kullanılması gereken bir tablo, taranmış bir döküman kolaylıkla istenilen yere adapte edilebilmektedir. Masanın üstünde duran veri dolu tabloyu artık dakikalar içerisinde üzerinde çalışılabilir ve denetlenebilir hale getirebilmeniz artık mümkün ve ocr yazılımları adını verdiğimiz bu teknolojinin kalitesi günden güne artıyor.
Bu konu ile ilgili olarak test etme şansına sahip olduğum programları verimlilik derecesine göre derlemek istedim.
Programların ortak özellikleri: Taranmış bir resim dosyasını veya pdf dosyasını Word, Excel, Powerpoint, Html, Rich Text Formatlarına dönüştürmeleri ve bu formatların kendi aralarında da dönüşüm yapmaları.
Pdf taranmış dosyalar başta olmak üzere programın gerçekten çok iyi iş çıkardığını söyleyebilirim. Neredeyse hiç bozma yapmıyor, tek sıkıntısı excel dönüştürmelerinde satır atlaması yapması. Dönüşüm işlemlerini çok hızlı yaptığını da ayrıca belirtmeliyim, 209 sayfalık pdf formatında bir yevmiye defterini sadece 4 dakika içerisinde Excel formatına dönüştürmeyi başardı. Buraya tıklayarak indirme sayfasına gidebilirsiniz.
Değerli kardeşim Rıza Ceylan’ın önerisi ile kullandığım ve yakın zamana kadar listenin 1. sırasına koyduğum başarılı Ocr yazılımlarından biri. Boyutu 30 mb kadar ancak program çok kullanışlı. Able kadar olmasa da çok az bozulma yapıyor. Programın en önemli özelliklerinden birisi de hızı. Able2’den sonra en hızlı formatlar arası dönüşüm yapan program. Able ile birbirine ikame olarak kullanabilirsiniz. Bence iki uygulamanın da bilgisayarınızda bulunmasında fayda var. Buraya tıklayarak indirme bağlantısına ulaşabilirsiniz.
Not: 3. versiyonu 30 mb iken, 4. versiyonda uygulama boyutu 85 mb’a ulaşmış durumda. Bakalım 4. sürüm Able 2 ile yarışabilecek mi?
Bir çalışma esnasında taranmış bir metinden küçük bir parça, bir web sayfasındaki tabloyu anında alıp çalışmanıza katmanızı sağlayacak anlık bir kurtarıcı. Yukarıdaki resimde de görüleceği üzere seçtiğiniz alanı doğrudan word belgesine ya da excel çalışma sayfanıza gönderme şansınız var bunun dışında Abby Fine Reader’a gönderme gibi bir opsiyonu da mevcut. Buraya tıklayarak satın alma bağlantısına ulaşabilirsiniz.
Ocr yazılımlarını ilk kullanma ihtiyacı duyduğumda karşıma çıkan ilk programdı. Her yerde ilk dile getirilen, arşivcilerin en çok kullandığı ve dünyada da en yaygın kullanılan Ocr yazılımı. Bir çok format arasında dönüştürme desteği mevcut ancak son zamanlarda neredeyse hiç kullanmıyorum, nedeni ise örn. 400 sayfalık mali bir dökümanı Able 2 programının Fine Reader’ın dörtte bir zamanında ve neredeyse hiç bozma yapmadan çevirmesi. Çevirme işlemini Fine Reader’da yaptığımda çoğu zaman hüsranla karşılaşıyorum. Satırlar ayrı bir yerde, sutunlar ayrı bir yerde.. Şunu söylemeliyim ki çözünürlüğü çok yüksek belgelerde, görüntü kalitesi yüksek resimlerde başarılı çevirmeler yapabilir. Buraya tıklayarak indirme ve satın alma bağlantısına ulaşabilirsiniz.
Kullanım arayüzü oldukça güzel olan, çevirmeleri hızlı gerçekleştiren ancak bozulmalar konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim Nuance yazılımı. Boyutu oldukça yüksek ancak işlev olarak boyutu 30 mb olan Elite Converter’a yaklaşamaz. Buraya tıklayarak satın alma bağlantılarını görüntüleyebilirsiniz.
Çevirilerde başarılı sayılır ancak hem çok kasıyor hem de çok uzun sürüyor. Çevirinizi başlatın ve bilgisayarınızın başından ayrılın, bir ara muhakkak çevirmiş olacaktır.. Bu nedenle ocr yazılımları sıralamasında sona koydum. Bu program genelde tarayıcıların yanında deneme sürümü olarak gelmekte ve tavsiye edilmektedir. Yine de denemeye değer, buraya tıklayarak indirme bağlantısına ulaşabilirsiniz.
Bu konuda şu ana dek uygulama fırsatı bulduğum ve kayda değer gördüğüm yazılımları sıraladım. Aklıma takılan ise profesyonel çeviri firmalarının ne kullandığı. Çok profesyonel biçimde ve kusursuzca bunu yapan firmaların kullandığı dünya çapında bilinen sıralamış olduğum yazılımların dışında kullanılan yazılımlar mı var? Bu konuda hiçbir fikrim yok. Eğer bir fikriniz varsa benimle paylaşın, gerçekten merak ediyorum..
Bu konu ile ilgili yazılarım sürecek çünkü bu konu sürekli gelişen ve güncellenen bir konu, bu yazdıklarımla bağlantılı olarak ilerleyen günlerde portatif tarayıcı kullanımı ile ilgili olarak bir tavsiye yazısı hazırlayacağım.
Şimdilik bu kadar. Tavsiyelerinizi ve deneyimlerinizi bekliyorum.
https://github.com/muratkaragoz/tesseract_js_ile_resimden_metin_tanima
kardeşim türkçe işlem yapıp yapmadığını yazsana boşuna indirip kurdum
pdf içinde kapsamlı metin arama programını bilen varmı, fine reader kullanıyorum ama birden fazla anahtar kelime kabul etmyor bazen , google aramadaki gibi birden fazla anahtar kelime yazıp pdf içindeki cümleleri bulabilmek istiyorum. yardımcı olabilene şimdiden teşekkür ederim