GVK`nun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendinin parantez içi hükmü ile, ihracat, yurtdışında inşaat, onarma, montaj (194 Seri no’lu GVK Genel Tebliğinde; “montaj ve teknik, hizmetler” şeklinde düzenleme yer almaktadır.) ve taşımacılık faaliyetinde bulunan mükelleflere, bu bentte yazılı giderlere ilaveten, bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla, yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları tutarı gider olarak indirebilme imkanı getirilmiştir.
More...
Kanun Maddesi İçin Tıklayınız
FAALİYET KONULARI NELERDİR ?
1) İhracat
2) Yurtdışında İnşaat
3) Yurtdışında Onarma
4) Yurtdışında Montaj
5) Yurtdışında Teknik Hizmetler
6) TL BAZINDA YAPILAN (KKTC İÇİN) ( SADECE) İHRACAT ( TL OLARAK YAPILAN -YALNIZCA- BURADA KABUL EDİLMEKTEDİR. ) Yani KKTC'de inşaat - onarma - montaj ya da teknik hizmet TL bazında yapılırsa olmuyor. Eğer döviz bazında yapılırsa İhracat - İnşaat - Onarma - Montaj ya da Teknik hizmetler olabilir. Yani Kural olarak, Türk Lirası karşılığı yapılan ihracat hasılatı azami gider tutarının tespitinde dikkate alınmayacaktır.
Ancak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türk Lirası karşılığı yapılmış ihracat, döviz cinsinden hasılat olarak kabul edilecektir. Ancak burada Türk Lirası olarak kabul edilmesinde yalnız İhracatın zikredildiğine dikkat edelim.
Ticari kazançlarda vergilendirilecek kazancın tespitinde indirim konusu yapılacak giderlerin VUK hükümlerine göre belgelendirilmesi gerekmektedir. Götürü gider uygulaması bunun bir istisnası olup, mükelleflerin bu uygulamaya yönelik olarak herhangi bir belge ibraz etme yükümlülükleri bulunmamaktadır.
Söz konusu uygulamadan ihracat, yurt dışında inşaat, onarım, montaj (tebliğ ile eklenen TEKNİK ifadesi ... ) , taşımacılık ile uğraşanlar yararlanabilecektir. Götürü gider uygulamasından GVK 45 inci madde kapsamındaki işleri yapan dar mükellefler hariç olmak üzere tam ve dar mükellefler yararlanabilecektir.
GÖTÜRÜ GİDER SAYILMAYANLAR
Gümrük hattı dışındaki mağaza ve işletmelere yapılan mal teslimleri,
Yabancı gemi ve uçaklara ve uluslararası taşımacılık yapanlara akaryakıt, su, kumanya ve sair malzeme teslimleri,
Türkiye'deki konsolosluklara, diplomatik temsilciliklere, uluslararası kuruluşlara ve askeri tesislere yapılan mal teslimleri,
Türkiye'de ikamet etmeyenlere yurt içinde yapılan mal teslimleri,
Uluslararası ihaleye çıkarılan projelere ilişkin olarak Türkiye'de yapılan mal teslimlerinden sağlanan hasılat ile transit ticaretten sağlanan hasılat götürü gider kaydedilmesinde ihracat hasılatı olarak dikkate alınmayacaktır.
Bu şekilde satılan malların yurt dışına çıkarılmış olması önem arzetmemektedir.
Götürü Gider Uygulaması için yapılan bir harcamanın varlığı şarttır.
İşletmenin aktifinde bir azalma (nakit akımı) olmazsa Götürü Gider Uygulaması da söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla yapılan bu harcamaların defterlere ve tek düzen hesap planındaki ilgili hesaplara kaydedilmesi gereklidir.
Götürü Gider uygulamasındaki ayırt edici özellik belgelendirilememesidir. Yasal defter kayıtlarına intikal ettirilmemesi değil. Bu noktaya dikkat edelim.
Önemli Nokta
Kurumlar Vergisi Geçici 24. Md. İçin Tıklayınız
Bu mükellefler yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri söz konusu yurt dışı faaliyetlerden sağlanan kazançlardan düşecekler ve kalan kısmı Türkiye’deki genel netice hesaplarına intikal ettireceklerdir. Böylece Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 24’üncü maddesine göre kurumlar vergisinden müstesna tutulacak kazanç tutarı hesaplanan götürü gider tutarı kadar azalmış olacaktır.
Götürü Olarak Hesaplanan Giderlerin Muhasebeleştirilmesi
✓ Götürü gider hesaplanabilmesi için harcamanın yapılmış ve işletmenin malvarlığında bir azalma meydana gelmiş olması gerekir. ( YANİ BELGESİZ HARCAMA YAPILMAMIŞSA GÖTÜRÜ GİDERDEN BAHSEDEMEYİZ ) Belgesi temin edilemeyen giderlerin, bu Tebliğde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacak götürü gider tutarını aşan kısmı, kanunen kabul edilmeyen gider olarak Tekdüzen Muhasebe Sistemine göre belirlenen ticari kâra ilave edilecektir. Dolayısıyla, belgesiz giderlere karşılık olmak üzere götürü olarak hesaplanan giderler, ticari kâra eklenmemiş olduğundan vergi matrahına da dahil edilmemiş olacaktır.
✓ Belgesi temin edilemeyen harcamaların götürü gider uygulamasına isabet eden tutarı, belgesi temin edilen diğer harcamalar gibi Örn: 760-Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri Hs.'na aktarılır. Götürü gider uygulandıktan sonra artan kısmı ise 689 - Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hs.'na kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydedilecektir.