Louvre Müzesi ziyaretine ilişkin Louvre Müzesi Bilet Türleri ve online bilet alma ve aynı bileti iki kez kullanma, Louvre Müzesi’ni ziyaret için ideal saat ve zamanlar gibi konularda edindiğim tecrübeleri yaptığım araştırmalarla derinleştirerek gidecekler için aşağıdaki rehber niteliğinde yazıyı hazırladım. Faydalı olmasını umuyorum. Anlatmaya Louvre Müzesi’nin kısa tarihçesi ile başlıyorum; dilerseniz aşağı inerek doğrudan bilet değerlendirmelerimin yer aldığı bölümü okuyabilirsiniz.
Müzenin Kısa Tarihçesi
Şüphesiz ki Fransa’nın en sık ziyaretçi çeken mekanlarından biri olan Louvre Müzesi içerisinde yer alan şaheserlerle oldukça beğeni toplamaktadır. Yalnızca müze kimliği ile değil müze binasının da başlı başına bir başyapıt kabul edildiği Louvre Müzesi; yılın tüm zamanı yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Dünyanın en büyük sanat müzesi unvanına sahip olan bu yapı Fransa’nın Paris kentinde yer almaktadır. İlk etapta bir kale olarak tasarlanan ve kullanılan bu yapı 1190 senesinde inşa edilmiştir.
12. yüzyılda İngilizlerin saldırılarına yönelik bir savunma kalesi olarak inşa ettirilen bu yapı, dönemin kralı II. Phillippe tarafından inşa ettirilmiştir. 14. yüzyılda savunma amaçlı kullanımına gerek duyulmayan bu kale bu tarihten sonra bir malikane olarak kullanılmaya başlanmıştır.
16. yüzyıla gelindiğinde dönemin kralı I. François tarafından kraliyet sarayına çevrilen bu kusursuz yapı zamanla sanat eserlerinin de yer aldığı bir müze haline bu dönemde geçmeye başlamıştır. Sanata duyduğu merak ve istek oldukça gelişmiş olan XIV. Charles bu kraliyet sarayında iki adet sanat akademisinin kurulmasına da ön ayak olmuştur.
Kraliyet Sanat Koleksiyonu’nun yer aldığı bu yapı zamanla kraliyet ailesinin Versailles Sarayı’na taşınması üzerine 1793 tarihinden itibaren bir müze haline getirilmiştir. Bu devasa sanat müzesi 1793 tarihinden itibaren bünyesinde yer alan sanat eserleri koleksiyonunu da bir hayli genişletmiştir. Zamanla halkın ziyaretine de açılan bu müze Paris kentinin ve dünyanın en çok ziyaretçi alan müzesidir.
Görülmesi Gereken Eserler
Louvre Müzesi tam tamına 35 bin sanat eserine ve 380.000’den fazla objeye 60 bin metrekare alan üzerinde ev sahipliği yapmaktadır. Hatta günden güne bu sayı artmaktadır. Her bir eserine 1 dakika zaman ayırdığınızda 365 güne sığdıramayacağınız devasa bir alan. Bu muhteşem müzeyi gezmek için bence en az bir güne ihtiyaç var. Üstelik sanatla ilgili biri iseniz çok daha uzun bir süreye ihtiyacınız var. Bu süreyi ayırmanız imkansızsa en az 5 ya da 6 saat öneriyorum.
Öncelikle Louvre Müzesi’ne yapacağınız ziyarette fazlasıyla yorulacağınızı bilin. Bu nedenle birincisi enerjiniz tam dolu olarak gelin ve de etrafta bulunan banklarda mutlaka dinlenerek gezin yoksa yorgunluğa yenik düşerek çıkıp gitme hissiyatına yenik düşebilirsiniz. Ayrıca müze içinde yemek yenecek yerlerin olduğunu da belirtmemde fayda var.
En önemli ve görülmesi gereken sanat eserleri sıralaması yaparsak şüphesiz ki bu listenin başında Leonardo da Vinci‘nin en ünlü eseri Mona Lisa gelir. Mona Lisa derken yakından bakarak uzun uzun inceleyebileceğinizi düşünmeyin :) Birincisi bu esere çok yakından bakamıyorsunuz; biraz uzakta yer alıyor ikincisi kurşungeçirmez bir cam içinde sergileniyor üçüncüsü ise başta Japonlar olmak üzere (başından ayrılmıyorlar) inanılmaz kalabalık.
Müzenin giriş bileti kuyruğu bir yana Mona Lisa için ayrı bir kuyruk oluyor. İnsanların fotoğraf çekmek için ellerini havaya kaldırdığı ve bu nedenle yankesicilik olaylarının sıklıkla yaşandığı bu kuyrukta Mona Lisa’yı izlemek için sınırlı bir süreniz olacak. Her daim oldukça kalabalık olan Mona Lisa’yı en ideal saatler sabah erken saatler ve çıkışa yakın saatlerdir.
Mona Lisa’nın yer aldığı bölümde yine dönemin en ünlü ressamlarının en ünlü eserlerini bulabilmeniz de mümkün. Ayrıca Mona Lisa’yı görme telaşı içerisinde Mona Lisa’nın arkasında yer alan ve dünyanın en çok sırt çevrilen eseri ünvanına sahip “Cana’da Düğün” tablosunu görmeden geçmeyin. Eserde dönemin hükümdarları bir düğünde resmedilmiş olup; hükümdarlar arasında Kanuni Sultan Süleyman da vardır.
Eugène Delacroix tarafından yapılan Halka Yol Gösteren Özgürlük, Théodore Géricault’ın eseri Le Radeau de la Méduse, Michelangelo’nun “Ölmekte olan Köle” eserleri görülmeye değerdir.
Bunun yanı sıra Hollandalı ressam Jan Vermeer‘in Dantelci Kız isimli şaheseri de yine Louvre Müzesinde sergilenmektedir. Fransız ve Avrupa sanat eserleri koleksiyonunun olduğu alanda pek çok ünlü ressamın ünlü tablosuna ya da heykeline de rastlamak mümkündür. Afrodit ve Venüs heykelleri de müze ziyareti sırasında mutlaka görülmesi gereken eserlerin başında gelir. Jean Auguste Dominique tarafından yapılan ve “Türk Banyosu” adlı eser, J. van Eyck‘in The Virgin of Chancellor Rolin adlı meşhur eseri de mutlaka görülmelidir.
Bunların yanı sıra pek çok kale ve sur kalıntısı, Ortaçağ dönemine ait heykel ve resimler, Antik Mısır’ın dönemi en iyi anlatan eserleri de yine bu müzede ziyaretçilerin beğenisine açılmıştır.
Müzenin Antik Mısır bölümü Louvre’un Sully Kanadı’nda yer almakta olup, 30 salondan oluşmaktadır. Bu bölüm binlerce eseriyle başlı başına müzeyi ziyaret sebebidir. Oturan Katip heykelini, sergilenen mumyaları ve de Tanis Sfenksi’ni kaçırmamanızı öneririm.
Louvre Müzesi Bilet Türleri
Bu başlık altında sırasıyla ücretsiz giriş imkanını, bir biletle iki kez girmeyi, zencilerin sattıkları biletleri, online bilet almayı ve de son olarak şehir kartlarından bahsedeceğim.
1-) Ücretsiz Giriş var mı? Müzenin en kalabalık olduğu günler müzeye girişin ücretsiz olduğu günlerdir. Ekim ve Mart ayları arasında her ayın ilk pazarı müzeye ücretsiz giriş yapabilmeniz mümkündür. Ayrıca 14 Temmuz Bastille Günü olması sebebi ile müze bu tarihlerde her milletten ve yaştan kişilerin ziyaretine ücretsiz olarak açık bulunmaktadır. Louvre Müzesi, her cuma günü saat 18:00’den sonra müze 26 yaşından küçük olan ve herhangi bir millete mensup ziyaretçilere de ücretsiz olarak açık bulunmaktadır. (AB Vatandaşları için 25 yaşından küçükler için giriş ücretsizdir.) Ayrıca belirtmek gerekir ki 18 yaşından küçükler, ve engelliler Louvre Müzesi’ni her zaman ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.
2-) Müzeye sizden önce gelen bir Türk Bulun: Louvre Müzesi bileti bir gün geçerlidir; sizden önce giren bir arkadaşınız ya da irtibata geçebileceğiniz biri varsa çıkışta ondan biletini alın ve tekrar giriş yapın.
Ayrıca Müze etrafında (özellikle müzenin bilet kuyruğunda) müzeden çıkanların biletleri alıp onlara Eiffel Kulesi anahtarlığı veren zencilerde müze bileti bulunmaktadır; bu arkadaşlar biletleri çok daha ucuza size satabilir. Ancak süresi geçmiş biletleri sattıklarını da duydum; dikkat ve risk size ait. Ancak müze ziyaretinizden sonra elinizde çıktısı alınmış bilet varsa ve çıkışta bu zencilere denk gelirseniz biletinizi bence bu abilere satın; Eiffel Kulesi önündeki büfelerde adedi 10 euro’ya satılan meşhur anahtarlıklardan 3’er 5’er tane verip biletinizi alıyorlar.
3-) Online Rezervasyon: Müze biletini bilet kuyruğuna girmeden internetten almanız durumunda fiyatı yaklaşık 17 euro (+2-3 euro online rezervasyon ücreti). Bu biletler sizi müzenin yaklaşık 1-1.5 saat sürebilecek kuyruğunda beklemenizden kurtarır.
Bu konuda güvenilir iki site öneriyorum. Birincisi Tiqets (Tıklayınız); İkincisi ise Getyourguide (Tıklayınız). İkisinde de fiyat aynıdır. Ziyaret tarihi ve saatinize göre buraları kontrol edebilirsiniz. Biletinizin çıktısını almaya gerek yok. Mobil biletler de kabul edilmektedir, yani telefonunuza gelen barkodu okutup doğrudan müzeye girebilirsiniz.
4-) Bir Pass Kart Alıp tüm Paris’i Gezmek: Pass kartlar şehirdeki bir çok noktayı (müze, kilise, sanat galerisi vb.) ücretsiz olarak ziyaret etmenizi sağlar. Şehir kartı olarak Paris Museum Pass (tıklayınız) kartını öneriyorum, 2-6 gün opsiyonlarıyla 60’ın üzerinde noktada geçerliliği var. Şehirde 2-3 gün konaklayarak gezenlerin genellikle tercihi bu kart. Eğer Paris’te ziyaret edeceğiniz sadece bir kaç nokta varsa bu kart sizin için mantıklı değil; ama bir program dahilinde müzeleri ziyaret edecekseniz oldukça mantıklı bir seçenek haline geliyor.
5-) Louvre Müzesi Rehberli Tur (Tıklayınız): Hakkında 1400 civarı olumlu yorum bulunan bu turda profesyonel bir rehber eşliğinde Louvre Müzesi’nin başyapıtlarının hiçbirini atlamadan 2 saat boyunca geziyorsunuz. Tur, İngilizce ve Almanca dillerinde düzenleniyor ve de küçük grup turu. Yani 30-40 kişi ile birlikte değil maksimum 15-20 kişi ile birlikte geziyorsunuz. Bu rehberli tura katılanlara ayrıca müze mağazasında 10% indirim hakkı tanınıyor.
Louvre Müzesi’ni Ne Zaman Ziyaret Etmeli?
Louvre müzesi salı günleri hariç haftanın her günü açıktır ve her zaman kalabalıktır. Ancak bazı günlerde ve saatlerde bu yoğunluk nispeten daha azdır. Müzenin saatleri, Louvre’un akşam 9: 45’e kadar açık kaldığı Çarşamba ve Cuma günleri hariç, sabah 9’dan akşam 6’ya kadardır.
Uzun saatler nedeniyle Çarşamba veya Cuma akşamı gitmeyi düşünebilirsiniz.
Bunun haricinde sabah açılışına yakın saatlerde yani erken saatlerde gezerseniz hem enerjiniz yüksek gezmiş olursunuz hem de nispeten daha az kalabalık olacaktır.
Mevsimler açısından, Louvre’u (ve genel olarak Paris’i) ziyaret etmek için en iyi zamanın ilkbahar aylarının başı olduğunu düşünüyorum: Şubat, Mart ve Nisan.
Bu yazıda Louvre Müzesi, Louvre Müzesi Bilet Türleri, Louvre Müzesi İdeal Ziyaret Zamanı, Online Louvre Müzesi Bileti Nasıl Alınır? gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.
Merhabalar, tiquets.com dan kendime 1 Louvre Muze bileti aldigimda yanimda 14yasindaki oğluma onceden bilet almadan kapıda bir sorun yasamadan müzeye giris yapabilir miyiz? Yoksa gençler başka bir kapıdan mi giriş yapabiliyorlar? Pariste cok sınırlı bir zamanimiz olacağı için nahoş bir surprizle karşılaşmadan en hızlı şekilde ve ogluma da ücret ödemeden (TC Vatandaşıyiz) gezmek istiyoruz.