Tarihi kültürel ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçedir. Yıllar boyunca farklı inançların merkezi olarak ilgi odağı olmuştur. İlçe büyüklüklerine göre 104. sırada yer alır. Hayvancılık, endüstri ilçe ekonomisi için önemli gelir kaynağıdır. Yer altı kaynakları olarak linyit yatakları bulunur.
Bölgeye yapılan yoğun göçün nedenleri arasında verimli olan Çukurova’ya yakın olması da etkendir. Daniyal peygamber, Antik Çağın ünlü filozofu Aristo, Romalı Komutan Antonıus Tarsus’ta yaşamıştır. M.Ö. 1500’den itibaren Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devleti hakimiyetine girmiştir.
Tarsus’da Gezilecek Yerler
Kültürel zenginliği ile meşhur olan bu ilçenin gezilmeye değer birçok yer bulunmaktadır. bunlardan bazıları:
1) Kleopatra Kapısı: Mısır’ın ünlü kraliçesi Kleopatra’nın Romalı komutan ile görüşmek için gemilerle gelmesi üzerine törenlerle karşılanarak deniz kapısından şehre girdikleri bilinir. Sonradan yıkılan bu kapının yerini şehri üç taraftan kuşatan Bağ, Deniz ve Adana adlarında surlar yapılmıştır.
2) Eshab-ı Kehf Mağarası: Kuran-ı Kerim’de sureye adını veren bu mağara, çok tanrılı dönemde tek tanrıya inanan yedi hristiyan gencin (Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Debrenuş, Kefeştetayuş) hikayelerini anlatır. Eziyetten kaçmak için köpekleri ile birlikte sığındıkları bu mağarada mucizevi bir şekilde taş kesilip 300 yıl uykuya dalan dindar kişiler uyandıklarında her şeyin çok farklı olduğunu görmüşlerdir. Bu yüzden burası “Yedi Uyurlar Mağarası” olarak da adlandırılır.
3) Tarihi Tarsus Evleri: Akdeniz ev geleneği içerisinde mütevaziliği, mimari farklılıkları ortaya koyan tarihi gözler önüne sermektedir. Kerpiç, taş ve ahşaptan yapılan evlerde el yapımı demir süslemeler taş kapıların tamamlayıcısı olmuştur.
4) Diğer Yerler: ilçenin gezilebilir diğer yerleri arasında ise, Ulu Cami, Aziz Paul Kilisesi, Şahmeran Hamamı, Gülek Boğazı ve Kalesi, Kırk Kaşık Bedesteni, Kubad Paşa Medresesi, Hipodrum, Gözlü Kule Höyüğü bulunmaktadır.
Tarsus Nerede?
Akdeniz bölgesinin Mersin ilinde bulunan bu ilçe Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biridir. İlçe topraklarının doğusunda Toros Dağları yer alır. Bu dağlar Çukurova’ya kadar inmektedir.
İlçeden her bölgeye ve şehre otobüs seferleri bulunmaktadır. Havayolu ulaşımı Adana’ da bulunan Şakirpaşa Havaalanı ile sağlanmaktadır. Tercihe göre demiryolu ulaşımı da bulunur. İlçenin doğusunda yer alır.
Tarsus’a Ne Zaman Gidilmeli?
Yazları sıcak aşırı nemli olan ilçe mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları dışında ziyarete uygundur. İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilmesi daha rahat ve konforlu olacaktır.
Tarsus’ta Nerede Kalınır?
Tarsus’ta konaklamak için en iyi adres Mersin’de şehir merkezine yakın olan oteller, butik oteller ve pansiyonlar bütçeye uygun çeşitli alternatifler bulunmaktadır.
Tarsus’ta Gece Hayatı
Gece hayatının oldukça hareketli ve aktif olduğu ilçede sabaha kadar açık bar, disko, kulüp bulunur. Gündüz tarihi mekanları gezen yerli yabancı turistlerin gün karardığında da eğlenceye devam etmeleri açık olan mekanlarla mümkündür. İsteğe göre alkollü ya da alkolsüz mekanlar tercih edilebilir.